неделя, 28 март 2010 г.

Карим Рашид

Карим Рашид (Karim Rashid)
Наполовина е египтянин и англичанин. Получава бакалавърска степен по Промишлен дизайн от Университета „Карлтън“ в Отава,Канада през 1982 г. Продължава обучението си в известни дизайн студия в Неапол, Италия, а след година отива в студиото на Родолфо Бонето в Милано. През 1993 стартира самостоятелната му дейност, след като си открива собствено студио в Ню Йорк.
Карим Рашид работи в областта на промишления, пространствения, интериорния, графичния, модния дизайн
Създава дизайнерски продукти за компании като Sony, Citibank, Issey Miyake, Prada и др. Негови творби са изложени в Музея на изкуството във Филаделфия, Съвременния музей на изкуствата и в редица други места в Америка, Япония, Нидерландия и Великобритания.
Карим Рашид е един от най-плодовитите дизайнери на своето поколение. Над 3 хил. модела в производство, повече от 300 награди и работа в над 35 държави свидетелстват за легендарния дизайн на Карим. Неговите творби са представени в 20 постоянни колекции, а изкуството му се показва в галерии по целия свят. Карим е многогодишен носител на наградите „Red Dot“ (Червена точка), „Good Design“ (Добър дизайн) на Chicago Athenaeum (Музей за архитектура и дизайн), „Annual Design Review“ (Годишен преглед на дизайна) на списание „I.D.“ и „Industrial Design Excellence“ (Съвършенство в промишления дизайн) на IDSA (Обществото на индустриалните дизайнери в Америка)..
Наградите му за проекти включват: утилитарни предмети като повсеместно разпространеното кошче за отпадъци Гарбо, столът О за  Umbra, интериори, за ресторанта Morimoto, Филаделфия, за хотел Семирамида, Атина и изложби на Deutsche Bank и Audi. Карим е работил съвместно с клиенти, за да създадат утилитарен дизайн за Method и Dirt Devil, мебели за Artemide и Magis, запазен знак на Ситибанк и Hyundai, високотехнологични продукти за LaCie и Samsung, както и луксозни стоки за Veuve Clicquot и Swarovski





Няма коментари:

Публикуване на коментар